Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Μεσαιωνικό Κάστρο Πάτρας

Στην Πάτρα, σε λόφο κάτω από το Παναχαϊκό όρος βρίσκεται το Μεσαιωνικό Κάστρο Πάτρας, ή απλά Κάστρο Πάτρας.Το Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάτρας χτίστηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό στη θέση όπου βρισκόταν η αρχαία ακρόπολη της Πάτρας. Μάλιστα αρκετά από τα υλικά κατασκευής του κάστρου προέρχονταν από τα ερείπιά της.Το Μεσαιωνικό Κάστρο Πάτρας καταλάμβανε πάνω από 22 στρέμματα και διέθετε 6 πύργους, τάφρους και προμαχώνες. Το κάστρο αποτελούσε άγρυπνο φρουρό της ευρύτερης περιοχής και πέρασε διαδοχικά από τα χέρια όλων των κατακτητών της. Βυζαντινοί, Φράγκοι, Ενετοί, Τούρκοι, ακόμα και Γερμανοί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εγκαταστάθηκαν στο κάστρο, κάνοντας όλοι και τις δικές τους αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις που διακρίνονται ως και σήμερα.

Ξεχωριστή σημασία για την Πάτρα έχει ένα εντοιχισμένο στο κάστρο άγαλμα των ρωμαϊκών χρόνων, η διάσημη στους ντόπιους «Πατρινέλα». Το άγαλμα σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση προστάτευε την πόλη από επιδημίες, ενώ έκλαιγε τις νύχτες όταν πέθαινε κάποιος γνωστός κάτοικος.Σήμερα το Μεσαιωνικό Κάστρο Πάτρας λειτουργεί ως αρχαιολογικός χώρος και αποτελεί ιδανική επιλογή για επίσκεψη, τόσο για το κτίριο όσο και για τη μαγευτική του θέα σε όλη την περιοχή.

Κάστρο Ρίου

Το κάστρο του Ρίου (ή και Καστέλι της Πάτρας ή Καστέλι του Μωριά) βρίσκεται σε παραθαλάσσια θέση στην Αχαΐα στο Ρίο. Σήμερα δίπλα στο κάστρο βρίσκεται η Γέφυρα Ρίου-Αντιρίου, δεξιά και αριστερά του η ανατολική και δυτική προβλήτα των φέρυ μποτ. Χρησιμοποιείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις και είναι τουριστικά επισκέψιμο.

Κατασκευάστηκε από τον Σουλτάνο Βαγιαζήτ Β΄ το 1499 πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού του Ποσειδώνα, μέσα σε τρεις μόλις μήνες.

Μαζί με το απέναντι κάστρο του Αντιρρίου και με την δύναμη πυρός που είχαν έλεγχαν το θαλάσσιο πέρασμα, αποτελούσαν για τους Οθωμανούς τα «Μικρά Δαρδανέλια», σε μια τοποθεσία που οι Ρωμαίοι αποκαλούσαν «σιαγόνες του Κορινθιακού».

 

 

 

Ρωμαικό Ωδείο

Το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας είναι μεγαλοπρεπές κτίσμα ρωμαϊκών χρόνων που σήμερα έχει ανακατασκευαστεί και χρησιμοποιείται για μουσικές εκδηλώσεις. Βρίσκεται στα δυτικά του Κάστρου, στην Άνω πόλη δίπλα στο Ρωμαϊκό στάδιο και ανάμεσα στις οδούς Παλιών Πατρών Γερμανού, Σωτηριάδου, Παντοκράτορος και την πλατεία Αγίου Γεωργίου. Έχει πρόσοψη προς τα νότια και είναι επενδυμένο με τούβλα, σήμερα οι κλίμακες του είναι επενδυμένες με μάρμαρο.

Το Ωδείο κατασκευάστηκε πιθανότατα στα χρόνια του Αυγούστου[1]. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι ήταν παλιότερο από το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού και βρισκόταν συνεχόμενο της ρωμαϊκής αγοράς της πόλης, ήταν στολισμένο λαμπρά αλλά όχι όπως το Ηρώδειο που το θεωρούσε λαμπρότερο[2].

 

el